De ontwikkelingen en nieuws over Microsoft's mobiele OS Windows Phone

Nokia, Windows Phone 8, BAM!

Door LCP op woensdag 5 september 2012 22:34 - Reacties (56)
Categorie: Windows Phone, Views: 10.783

Vandaag was het Nokia/Microsoft Windows Phone event in New York waar de nieuwe Lumia toestellen werden aangekondigd. De Lumia 920 en de Lumia 820 zijn de nieuwe toestellen die het tij moeten gaan keren voor Nokia. Gaat ze dat lukken? Het antwoord: Ja, ik denk het wel. Waarom?
Nokia en Microsoft zijn innovatiever dan ooit. Apple en Google zijn ingehaald als het aankomt op innovativiteit en vernieuwing. Ze zijn welliswaar niet ingehaald qua marktaandeel, maar 'in the long run', en dan hebben we het over Q3/Q4 2013 denk ik, gaat Windows Phone een goede 3e plaats innemen in de smartphone markt, daar ben ik van overtuigd.

Nu, de nieuwe Lumia's. De 920 is het vlaggenschip en mensen, wat is het een waanzinnig indrukwekkend toestel! De specs in een notendop:
  • Snapdragon S4 Dualcore SOC op 1.5Ghz
  • 8.7MP camera met Pureview technologie met mechanische stabilisatie
  • 4,5" PureMotion HD+ display met 1280x768 pixels
  • Wireless charging
  • Near Field Communication (NFC)
  • 2000mAh-accu
  • Windows Phone 8 OS
Nokia gaf aan tijdens het event in New York dat de Lumia 920 de beste camera heeft van welke huidige smartphone dan ook. De demo's waren dan ook zeer indrukwekkend te noemen. Foto's maken zonder blur en in donkere omgevingen zouden zo zonder problemen een hoge kwaliteit foto moeten opleveren. Ik ben zeer benieuwd! Het is in ieder geval veelbelovend en Nokia heeft met deze camera techniek een sterk staaltje technologie in huis.

Nu, waarom zou de nieuwe Lumia serie en Windows Phone 8 het tij moeten keren? Windows Phone heeft (nog) niet het momentum wat Android en iOS wel hebben. Maar kan dat veranderen? Ik denk van wel.
De nieuwe Lumia's hebben de WOW factor. Het design is oogverblindend, de bouwkwaliteit uitmuntend en het OS is z'n tijd ver vooruit en bovendien het meest vernieuwend en gebruiksvriendelijk.
Ja, Apple kondigt volgende week de iPhone 5 aan maar, net zoals de iPhone 4S, wordt het wederom niets bijzonders dan alleen een hardware upgrade en wat kleine OS tweaks. De WOW factor van de iPhone is er al lang vanaf en nog alleen aanwezig bij wat ik noem de ' iSheep' . Oftwel, de Apple schaapjes die alles wat Apple maakt als bijna heilig beschouwen. Echter, waar Apple wel om bekend staat is dat het zijn toestellen vrij snel na de presentatie beschikbaar stelt in de winkels. En een aankondiging wanneer de nieuwe Lumia's in de winkels liggen, dat hadden we vanmiddag van Nokia moeten horen. Echter, ze zullen waarschijnlijk niet eerder dan november in de winkels liggen. Dat is imo wel een beetje laat en een teleurstelling van de presentatie. We zullen zien hoe het uitpakt... De iPhone heeft in ieder geval niets te brengen wat de Lumia 920 zal doen verbleken, het is eerder andersom als je het mij vraagt.

Dan Windows Phone 8. Is het waar we op gewacht hebben na Windows Phone 7? Pakt het alle minpunten van WP7 aan en voegt het features toe die we tot nog toe nog mistten in WP7.5? Aan Nokia zal het niet liggen. Het complete pakket aan exclusieve apps zoals, Drive, City Lens, Traffic, Offline Navigation etc. zijn fantastische apps die zich zeer onderscheiden van de rest.
In de presentatie vanmiddag werd getoont hoe diverse Lens Apps de camera experience verbeteren. De app PhotoSynth werd gestart en je kon zien dat deze app, die vrij zwaar en groot is, super snel en flitsend startte! In Windows Phone 7.5 is de UI zeer vloeiend maar het opstarten van de apps wil, afhankelijk van de ontwikkelaar, laat ik dat benadrukken, nog wel eens wat trager gaan. Windows Phone 8 heeft een gedeelde kernel code base met Windows 8. En dat maakt het verschil. De NT kernel is vele malen sneller dan de CE kernel van WP7 en bovendien volledig geoptimaliseerd voor Multicore CPU's. Waar multicore ondersteuning in Android en iOS er min of meer half in is gedrukt, heeft de NT kernel van WP8 volledie native multicore ondersteuning. En ondanks dat we vandaag niet echt inzicht hebben gekregen in de performance van WP8, denk ik dat het wel eens het snelste mobiele platform van dit moment kan zijn. Ook vanwege de manier hoe Windows Phone werkt. Je dagelijkse dingen kun je vele malen sneller doen dan met een Android of iOS toestel. Het OS is niet je standaard grid met icoontjes, waar je voor alles een losse app nodig hebt. Er zijn geen half scherm vullende Widgets die niets toevoegen aan de gebruikerservaring. Nee, er zijn live tiles, perfecte integraties en een ecosysteem die alle diensten en producten van Microsoft laten samenkomen. De Metro Windows 8 interface is in Windows Phone de kracht van het platform. Dat is ook de reden dat ik, als WP gebruiker van het eerste uur, voor Windows Phone heb gekozen als mijn eerste volledige smartphone; het is vernieuwend en zeer gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Dit mis ik totaal met een iPhone of een Android telefoon, die ook nog eens zeer onpersoonlijk en gedateerd en saai aandoen.

Ik denk dat Nokia op de goede weg is en met deze nieuwe Lumia's de stijgende lijn weer gaan vinden. Er is in ieder geval al veel positieve feedback te lezen her en der (ook hier op Tweakers.net), waaronder veel Android gebruikers die zonder twijfelen deze Lumia 920 zullen gaan aanschaffen.

Ik hoop dat Nokia snel een release datum zal vrijgeven en ik ben 1 van de eerste die de Nokia Lumia 920 zal aanschaffen. Alleen nog beslissen welke kleur...

Waarom je volgende smartphone een Windows Phone 7 toestel wordt

Door LCP op zaterdag 31 december 2011 15:52 - Reacties (30)
Categorie: Windows Phone 7, Views: 9.311

1e blog, dus here we go! :)

http://popzara.com/assets/2011/01/12/windows_phone_00.jpg

In dit blog zal ik 10 redenen vertellen waarom ik denk dat je volgende smartphone een Windows Phone 7 toestel kan zijn.
Sinds oktober vorig jaar ben ik in het bezit van een HTC HD7 title met Windows Phone 7.
Ik volg de ontwikkelingen van dit nieuwe Microsoft platform al zo goed als sinds het begin en heb een goed idee waarom het platform zeer succesvol kan worden.
Voor diegene die geen idee hebben wat Windows Phone 7 is, hier een korte verduidelijking: Windows Phone 7 (of WP7 kort geschreven) is het mobiele platform van Microsoft die Windows Mobile 6.5 opvolgt. Gezien WP7 van de grond af opnieuw is opgebouwd, heeft het ook niets met Windows Mobile te maken. Ik irriteer me dan ook mateloos aan Tweakers die het Windows Mobile 7 noemen. Dit is dus een misleidende naam en doet het platform te kort. Het OS is nieuw, fris, minimalistisch opgezet en ontzettend snel, stabiel en vloeiend.
Het ontwikkelteam van WP7 staat onder leiding van Joe Belfiore, die verantwoordelijk is voor het design en software ontwikkeling van Windows Phone 7. Recentelijk heeft Microsoft de grote Windows Phone 7.5 update uitgerold (ook wel de Mango update genoemd) Hiermee is Windows Phone 7 meteen wereldwijd gelaunced. Nokia heeft inmiddels de Lumia 800 uitgebracht samen met een grote marketing campagne. Windows Phone 7 is inmiddels goed onder de aandacht gebracht bij het grote publiek, echter er is nog een lange weg te gaan om het marktaandeel te laten steigen. Ik heb echter goede hoop dat Windows Phone 7 in de loop van 2012 een enorme boost gaat krijgen.

Goed, de 10 redenen waarom ik denk dat je volgende smartphone een toestel met Windows Phone 7 kan zijn:

1. Het zet de gebruiker voorop

Dit is waarschijnlijk het meest belangrijke en onderscheidende van Windows Phone 7.
Anders dan concurrerende platformen zoals Android en iOS, is WP7 gericht op de gebruiker in plaats van op apps. Waar iOS en Android vast blijven houden aan de oubollige icoontjes interface, komt Microsoft met de Metro interface. Onderdelen van de Metro Interface zijn de Live Tiles, de Hubs zoals de People en de Pictures hub en de panoramische weergave in de apps en de hubs.

De Live Tiles:

Vergeet de statische icoontjes van Android en de iPhone, de Live Tiles zijn de shortcuts van de apps maar bieden bovendien realtime informatie zonder dat de app geopent hoeft te worden. title De Buienrader app bijvoorbeeld laat op de Live Tile al de laatste buienkaart van Nederland zien. De Foursquare app laat je de ranglijst zien en de RTL-Z app de meest recente beursinformatie. Super gebruiksvriendelijk maar bovendien overzichtelijk. De statische icoontjes grid van de concurrentie doet meteen gedateerd aan als je de Live Tiles hebt gezien. Nog een heel mooi voorbeeld is de Live Tile van je eigen user account, ook wel de ‘Me’ tile genoemd. De Me tile laat je de meest recente status updates zien en de meest recente emails en bovendien je eigen profielfoto. Sinds Mango hebben de Live Tiles een extra functie gekregen namelijk Flip. Dit betekend dat de Live Tiles regelmatig “omflippen” en dus aan beide kanten van de tile informatie laten zien.

Integratie

Social Media is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Ben je een gebruiker van Social Media, dan is een Windows Phone de beste keus. Er is namelijk uitstekende integratie met Windows Live, Twitter, Facebook (met Facebook chat in de Message hub) en LinkedIn. De integratie gaat diep:

- In de Pictures hub zijn je foto’s van Windows Live SkyDrive, Facebook en je Camera Roll in 1 keer te bekijken. Dus er zijn niet 3 losse apps nodig om al foto’s te bekijken zoals bij Android en de iPhone het geval is. Zelfs de meest recente foto’s van je Facebook vrienden zijn direct te zien in de Pictures hub! In de Pictures hub zijn bovendien een aantal Apps geintegreerd. Zo kun je een foto direct versturen via mail maar ook via WhatsApp bijvoorbeeld. Ook de foto apps die je hebt geinstalleerd zijn direct geintegreerd in de Pictures Hub zodat een foto direct geopend kan worden in de desbetreffende app. Hoe slim is dat!

- In de People hub is bij al je contacten hun Social Media samengevoegt. Dus tap je 1 van je vrienden aan, dan zie je meteen zijn meest recente Facebook, Twitter, LinkedIn en Windows Live status updates. Ook is het mogelijk direct vanuit de contact card een Wall post of een Tweet te posten! Geen gedoe met losse apps meer! De People Hub biedt bovendien de mogelijkheid om contacten te bundelen in groups. Zo zie je de meest recente status updates van bijv. al je familieleden in 1 oogopslag. Leuk detail: de Live Tile van de People hub laat al de profiel foto’s van je vrienden zien in een soort mozaik effect. Erg mooi!

- Vanuit de Message Hub kun je een SMS bericht sturen maar de Hub biedt ook integratie met Windows Live Messenger en Facebook Chat. Geen losse apps nodig, gewoon een chatbericht sturen alszijnde een SMS. Zeer goed gedaan en ontzettend handig!

- Tap je op je eigen ‘Me’ tile, dan is het mogelijk om in te checken via Facebook, een Wall post te plaatsen of een Tweet. Ook kun je direct reageren op posts of tweets die naar jou gericht zijn. Ook hier weer is het niet nodig de losse apps te openen. Hoe efficient wil je het hebben? :)

- In de camera "app" is het mogelijk om je geschoten foto meteen te delen via SkyDrive, Facebook, Twitter of mail. Je kunt er ook voor kiezen om al je geschoten foto’s meteen naar SkyDrive te uploaden. Instant backup in de cloud van je foto’s! (let hierbij wel op je dataplan!)

Notificaties

Notificaties zijn in Windows Phone uitstekend geregeld. Elke app heeft naast de Live Tile ook de mogelijkheid om het aantal notificaties weer te geven. Zo zal je direct zien hoeveel emails je hebt, maar ook via Toast Notificaties zie je meteen gedetaileerde informatie; WhatsApp toont direct het bericht en de Facebook app toont je nieuwe wall posts. Zefs op het Lockscreen is meteen te zien wat je volgende afspraak is en hoeveel emails je hebt.

2. Het OS is ontzettend stabiel en snel.

Waar Android nieuwe dualcore hardware nodig heeft om soepel te draaien, heeft Windows Phone genoeg aan een 1Ghz singlecore SOC om snel, dan niet sneller te draaien. Bovendien is het OS zo stabiel, dat het mij nog nooit is gebeurd dat het toestel vastliep of spontane reboots gaf o.i.d. In 2012 wordt er met de volgende grote update ondersteuning geboden voor Dualcore SOC’s en hogere resolutie schermen. Ik kan me bijna niet voorstellen hoe snel het OS dan gaat worden!
De Grafische Interface is bovendien ontzettend responsief en vloeiend. Het werkt intuitief en is minimalistisch opgezet. Dus geen overbodige kaders en buttons zoals bij iOS het geval is. Dit zorgt ervoor dat alles binnen het OS overzichtelijk en clean is.

3. Microsoft Office, de Calendar hub en Internet Explorer 9

In Windows Phone is de Office hub aanwezig. Hierin vind je de mobiele versies van de meest populaire Office applicaties: OneNote, Word, Excel en Powerpoint. Ook is er uitstekende integratie aanwezig van SkyDrive, Office 365 en SharePoint. Voor de zakelijke gebruiker is dit ideaal en het werkt als een trein. Zelf gebruik ik OneNote veel en de meest recente versie wordt meteen gesynchroniseerd met SkyDrive.

De Windows Phone Calendar hub is zowel voor reguliere consumenten evenals zakelijke gebruikers een verademing vergeleken met andere platformen.
De kalender biedt ondersteuning voor je Windows Live kalender, Google, Exchange met tasks en Facebook kalender. Al deze kalenders worden tesamen weergegeven d.m.v. andere kleuren, dus het overzicht blijft behouden. Op je lockscreen zie je meteen je eerstvolgende kalender afspraak en de live tile geeft je gedetaileerde informatie zonder dat je de Calendar app hoeft te openen.

Om te browsen is de mobiele versie van Internet Explorer 9 aanwezig. Het biedt functies die je verwacht van Internet Explorer: Tabbed browsing, Favorites en hardware acceleratie met HTML 5 ondersteuning. Ik moet zeggen, het browsen gaat snel. Het browsen gaat zelfs op mijn 1e generatie HTC HD7 retesnel. Bijna alle websites worden keurig getoond, al dan niet in de mobiele versie mits je dit ingesteld hebt. Ook het pinchen en scrollen gaan vloeiend en snel. Dit is wel anders gesteld bij de meeste Android toestellen weet ik uit ervaring!

4. Er is een prima aanbod aan toestellen van meerdere fabrikanten

De iPhone is een mooi toestel. Maar dat is het. Er is 1 iPhone. Android toestellen zijn er zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Met Windows Phone is het beter geregeld. Er is keuze aan diverse toestellen in diverse prijsklasses die allemaal hun eigen kwaliteiten hebben. Zo maken o.a. HTC, Samsung, LG en Nokia allemaal Windows Phone toestellen. Er is keuze uit verschillende schermgroottes, camera’s, display’s en vormgeving. Op deze manier is er voor elk wat wils zonder dat er fragmentatie optreedt.

title

5. De updates worden door Microsoft zelf uitgerold

Twee keer per jaar brengt Microsoft een grote update uit voor Windows Phone (met tussentijdse kleine (firmware) updates of bugfixes). Omdat Microsoft de update procedure in eigen beheer houdt, wordt elke toestel gegarandeerd 2 keer per jaar ge-update. Gebruikers hoeven zich niet te ergeren aan fabrikanten die een toestel uitbrengen en vervolgens de gebruiker links laten liggen door weinig of uberhaubt geen updates meer uit te brengen. Zowel 1e generatie als volgende generatie toestellen krijgen allemaal tegelijkertijd een update. Zo blijft het Windows Phone ecosysteem een geheel en ontstaat er geen fragmentatie, zoals met Android het geval is. Persoonlijk vind ik dit zeer prettig en weet je dat je OS en je toestel altijd voorzien zijn van de nieuwste code.

6. Windows Phone heeft XBOX Live

Gamers die gamen op een XBOX, hebben een extra voordeel met Windows Phone, namelijk de XBOX Live Game hub. In deze hub heb je de beschikking over je eigen XBOX Live Avatar, je game stats, je vrienden en alle XBOX Live games die je geïnstalleerd hebt op je toestel. Ook –niet- XBOX Live games zijn in deze hub verzameld. Een mooi centraal punt voor al je games. Een shitload aan XBOX Live titels zijn beschikbaar, zoals Angry Birds, Need for Speed, Fruit Ninja etc. Te veel om op te noemen! Leuk detail: de Game Hub Live tile toont je avatar die af en toe voorbij komt springen :)

title

7. Een Windows Phone is automatisch een Zune Mediaspeler

De Music & Video’s app in Windows Phone is eigenlijk een Zune Mediaspeler. En het werkt uitstekend. Muziek wordt automatisch voorzien van de juiste album art en informatie van de artiest. De muziekspeler speelt op de achtergrond en is uitstekend te bedienen, zelfs met het lockscreen geactiveerd. Met Zune op je desktop Pc kun je met 1 druk op de muis je muziekcollectie synchroniseren met je Windows Phone. Zune op de desktop werkt trouwens vele malen beter dan het trage, instabiele en ongebruiksvriendelijke iTunes. Ik gebruik Zune vaak als vervanging van Windows Media Player.

8. Windows Phone is mooier dan Android en iOS

Je zou zeggen, dit is een kwestie van smaak. Echter, als je kijkt hoe Windows Phone grafisch in elkaar zit, kun je niet anders constateren dat Android en iOS er oubollig en gedateerd uit zien. Android is een rechtstreekse kopie van iOS die allebei een onpersoonlijke statische grid hebben als UI met een lading aan icoontjes die niets doen voor de gebruiker. Windows Phone daarintegen, is innovatief, levendig, persoonlijk en aantrekkelijk met rustige kleuren en duidelijke menu opties. De animaties van Windows Phone zijn bovendien vloeiend en vervelen nooit. De apps zijn strak, clean en grafisch goed ingesteld op de Metro interface. Een goed voorbeeld is ‘Foursquare’ voor Windows Phone; een waanzinnig mooi ontworpen interface die perfect is ontworpen om volledig gebruik te maken van de Metro interface. Een ander voorbeeld is de Mail app in Windows Phone. Deze is overzichtelijk, aantrekkelijk en clean. Kortom, Windows Phone biedt een betere Gebruikers Ervaring. Het is appels met peren vergelijken met de concurrentie.

Conclusie

Windows Phone is een superieur mobiel platform. Android en iOS doen gedateerd aan en doen niets voor de gebruiker; je blijft heen en weer apps openen om 1 taak te doen. Windows Phone is snel, innovatief en biedt een betere gebruikerservaring. De integratie met veel diensten zorgen ervoor dat je sneller je doel bereikt. De informatie die de Live Tiles je bieden zonder de desbetreffende apps te openen is uniek en zorgt ervoor dat het OS efficienter en gebruiksvriendelijker is.
Een ander groot voordeel van Windows Phone, vind ik, is dat er nog veel toekomst in zit. Dit terwijl iOS en Android maar voorborduren op jarenoude concepten. Windows Phone wordt in de loop van 2012 ge-update wat ervoor zal zorgen dat, samen met de release van Windows 8 je smartphone nog meer deel gaat uitmaken van een compleet ecosysteem. 2012 wordt een jaar om naar uit te kijken!