Waarom je volgende smartphone een Windows Phone 7 toestel wordt

Door LCP op zaterdag 31 december 2011 15:52 - Reacties (30)
Categorie: Windows Phone 7, Views: 9.311

1e blog, dus here we go! :)

http://popzara.com/assets/2011/01/12/windows_phone_00.jpg

In dit blog zal ik 10 redenen vertellen waarom ik denk dat je volgende smartphone een Windows Phone 7 toestel kan zijn.
Sinds oktober vorig jaar ben ik in het bezit van een HTC HD7 title met Windows Phone 7.
Ik volg de ontwikkelingen van dit nieuwe Microsoft platform al zo goed als sinds het begin en heb een goed idee waarom het platform zeer succesvol kan worden.
Voor diegene die geen idee hebben wat Windows Phone 7 is, hier een korte verduidelijking: Windows Phone 7 (of WP7 kort geschreven) is het mobiele platform van Microsoft die Windows Mobile 6.5 opvolgt. Gezien WP7 van de grond af opnieuw is opgebouwd, heeft het ook niets met Windows Mobile te maken. Ik irriteer me dan ook mateloos aan Tweakers die het Windows Mobile 7 noemen. Dit is dus een misleidende naam en doet het platform te kort. Het OS is nieuw, fris, minimalistisch opgezet en ontzettend snel, stabiel en vloeiend.
Het ontwikkelteam van WP7 staat onder leiding van Joe Belfiore, die verantwoordelijk is voor het design en software ontwikkeling van Windows Phone 7. Recentelijk heeft Microsoft de grote Windows Phone 7.5 update uitgerold (ook wel de Mango update genoemd) Hiermee is Windows Phone 7 meteen wereldwijd gelaunced. Nokia heeft inmiddels de Lumia 800 uitgebracht samen met een grote marketing campagne. Windows Phone 7 is inmiddels goed onder de aandacht gebracht bij het grote publiek, echter er is nog een lange weg te gaan om het marktaandeel te laten steigen. Ik heb echter goede hoop dat Windows Phone 7 in de loop van 2012 een enorme boost gaat krijgen.

Goed, de 10 redenen waarom ik denk dat je volgende smartphone een toestel met Windows Phone 7 kan zijn:

1. Het zet de gebruiker voorop

Dit is waarschijnlijk het meest belangrijke en onderscheidende van Windows Phone 7.
Anders dan concurrerende platformen zoals Android en iOS, is WP7 gericht op de gebruiker in plaats van op apps. Waar iOS en Android vast blijven houden aan de oubollige icoontjes interface, komt Microsoft met de Metro interface. Onderdelen van de Metro Interface zijn de Live Tiles, de Hubs zoals de People en de Pictures hub en de panoramische weergave in de apps en de hubs.

De Live Tiles:

Vergeet de statische icoontjes van Android en de iPhone, de Live Tiles zijn de shortcuts van de apps maar bieden bovendien realtime informatie zonder dat de app geopent hoeft te worden. title De Buienrader app bijvoorbeeld laat op de Live Tile al de laatste buienkaart van Nederland zien. De Foursquare app laat je de ranglijst zien en de RTL-Z app de meest recente beursinformatie. Super gebruiksvriendelijk maar bovendien overzichtelijk. De statische icoontjes grid van de concurrentie doet meteen gedateerd aan als je de Live Tiles hebt gezien. Nog een heel mooi voorbeeld is de Live Tile van je eigen user account, ook wel de ‘Me’ tile genoemd. De Me tile laat je de meest recente status updates zien en de meest recente emails en bovendien je eigen profielfoto. Sinds Mango hebben de Live Tiles een extra functie gekregen namelijk Flip. Dit betekend dat de Live Tiles regelmatig “omflippen” en dus aan beide kanten van de tile informatie laten zien.

Integratie

Social Media is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Ben je een gebruiker van Social Media, dan is een Windows Phone de beste keus. Er is namelijk uitstekende integratie met Windows Live, Twitter, Facebook (met Facebook chat in de Message hub) en LinkedIn. De integratie gaat diep:

- In de Pictures hub zijn je foto’s van Windows Live SkyDrive, Facebook en je Camera Roll in 1 keer te bekijken. Dus er zijn niet 3 losse apps nodig om al foto’s te bekijken zoals bij Android en de iPhone het geval is. Zelfs de meest recente foto’s van je Facebook vrienden zijn direct te zien in de Pictures hub! In de Pictures hub zijn bovendien een aantal Apps geintegreerd. Zo kun je een foto direct versturen via mail maar ook via WhatsApp bijvoorbeeld. Ook de foto apps die je hebt geinstalleerd zijn direct geintegreerd in de Pictures Hub zodat een foto direct geopend kan worden in de desbetreffende app. Hoe slim is dat!

- In de People hub is bij al je contacten hun Social Media samengevoegt. Dus tap je 1 van je vrienden aan, dan zie je meteen zijn meest recente Facebook, Twitter, LinkedIn en Windows Live status updates. Ook is het mogelijk direct vanuit de contact card een Wall post of een Tweet te posten! Geen gedoe met losse apps meer! De People Hub biedt bovendien de mogelijkheid om contacten te bundelen in groups. Zo zie je de meest recente status updates van bijv. al je familieleden in 1 oogopslag. Leuk detail: de Live Tile van de People hub laat al de profiel foto’s van je vrienden zien in een soort mozaik effect. Erg mooi!

- Vanuit de Message Hub kun je een SMS bericht sturen maar de Hub biedt ook integratie met Windows Live Messenger en Facebook Chat. Geen losse apps nodig, gewoon een chatbericht sturen alszijnde een SMS. Zeer goed gedaan en ontzettend handig!

- Tap je op je eigen ‘Me’ tile, dan is het mogelijk om in te checken via Facebook, een Wall post te plaatsen of een Tweet. Ook kun je direct reageren op posts of tweets die naar jou gericht zijn. Ook hier weer is het niet nodig de losse apps te openen. Hoe efficient wil je het hebben? :)

- In de camera "app" is het mogelijk om je geschoten foto meteen te delen via SkyDrive, Facebook, Twitter of mail. Je kunt er ook voor kiezen om al je geschoten foto’s meteen naar SkyDrive te uploaden. Instant backup in de cloud van je foto’s! (let hierbij wel op je dataplan!)

Notificaties

Notificaties zijn in Windows Phone uitstekend geregeld. Elke app heeft naast de Live Tile ook de mogelijkheid om het aantal notificaties weer te geven. Zo zal je direct zien hoeveel emails je hebt, maar ook via Toast Notificaties zie je meteen gedetaileerde informatie; WhatsApp toont direct het bericht en de Facebook app toont je nieuwe wall posts. Zefs op het Lockscreen is meteen te zien wat je volgende afspraak is en hoeveel emails je hebt.

2. Het OS is ontzettend stabiel en snel.

Waar Android nieuwe dualcore hardware nodig heeft om soepel te draaien, heeft Windows Phone genoeg aan een 1Ghz singlecore SOC om snel, dan niet sneller te draaien. Bovendien is het OS zo stabiel, dat het mij nog nooit is gebeurd dat het toestel vastliep of spontane reboots gaf o.i.d. In 2012 wordt er met de volgende grote update ondersteuning geboden voor Dualcore SOC’s en hogere resolutie schermen. Ik kan me bijna niet voorstellen hoe snel het OS dan gaat worden!
De Grafische Interface is bovendien ontzettend responsief en vloeiend. Het werkt intuitief en is minimalistisch opgezet. Dus geen overbodige kaders en buttons zoals bij iOS het geval is. Dit zorgt ervoor dat alles binnen het OS overzichtelijk en clean is.

3. Microsoft Office, de Calendar hub en Internet Explorer 9

In Windows Phone is de Office hub aanwezig. Hierin vind je de mobiele versies van de meest populaire Office applicaties: OneNote, Word, Excel en Powerpoint. Ook is er uitstekende integratie aanwezig van SkyDrive, Office 365 en SharePoint. Voor de zakelijke gebruiker is dit ideaal en het werkt als een trein. Zelf gebruik ik OneNote veel en de meest recente versie wordt meteen gesynchroniseerd met SkyDrive.

De Windows Phone Calendar hub is zowel voor reguliere consumenten evenals zakelijke gebruikers een verademing vergeleken met andere platformen.
De kalender biedt ondersteuning voor je Windows Live kalender, Google, Exchange met tasks en Facebook kalender. Al deze kalenders worden tesamen weergegeven d.m.v. andere kleuren, dus het overzicht blijft behouden. Op je lockscreen zie je meteen je eerstvolgende kalender afspraak en de live tile geeft je gedetaileerde informatie zonder dat je de Calendar app hoeft te openen.

Om te browsen is de mobiele versie van Internet Explorer 9 aanwezig. Het biedt functies die je verwacht van Internet Explorer: Tabbed browsing, Favorites en hardware acceleratie met HTML 5 ondersteuning. Ik moet zeggen, het browsen gaat snel. Het browsen gaat zelfs op mijn 1e generatie HTC HD7 retesnel. Bijna alle websites worden keurig getoond, al dan niet in de mobiele versie mits je dit ingesteld hebt. Ook het pinchen en scrollen gaan vloeiend en snel. Dit is wel anders gesteld bij de meeste Android toestellen weet ik uit ervaring!

4. Er is een prima aanbod aan toestellen van meerdere fabrikanten

De iPhone is een mooi toestel. Maar dat is het. Er is 1 iPhone. Android toestellen zijn er zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Met Windows Phone is het beter geregeld. Er is keuze aan diverse toestellen in diverse prijsklasses die allemaal hun eigen kwaliteiten hebben. Zo maken o.a. HTC, Samsung, LG en Nokia allemaal Windows Phone toestellen. Er is keuze uit verschillende schermgroottes, camera’s, display’s en vormgeving. Op deze manier is er voor elk wat wils zonder dat er fragmentatie optreedt.

title

5. De updates worden door Microsoft zelf uitgerold

Twee keer per jaar brengt Microsoft een grote update uit voor Windows Phone (met tussentijdse kleine (firmware) updates of bugfixes). Omdat Microsoft de update procedure in eigen beheer houdt, wordt elke toestel gegarandeerd 2 keer per jaar ge-update. Gebruikers hoeven zich niet te ergeren aan fabrikanten die een toestel uitbrengen en vervolgens de gebruiker links laten liggen door weinig of uberhaubt geen updates meer uit te brengen. Zowel 1e generatie als volgende generatie toestellen krijgen allemaal tegelijkertijd een update. Zo blijft het Windows Phone ecosysteem een geheel en ontstaat er geen fragmentatie, zoals met Android het geval is. Persoonlijk vind ik dit zeer prettig en weet je dat je OS en je toestel altijd voorzien zijn van de nieuwste code.

6. Windows Phone heeft XBOX Live

Gamers die gamen op een XBOX, hebben een extra voordeel met Windows Phone, namelijk de XBOX Live Game hub. In deze hub heb je de beschikking over je eigen XBOX Live Avatar, je game stats, je vrienden en alle XBOX Live games die je geïnstalleerd hebt op je toestel. Ook –niet- XBOX Live games zijn in deze hub verzameld. Een mooi centraal punt voor al je games. Een shitload aan XBOX Live titels zijn beschikbaar, zoals Angry Birds, Need for Speed, Fruit Ninja etc. Te veel om op te noemen! Leuk detail: de Game Hub Live tile toont je avatar die af en toe voorbij komt springen :)

title

7. Een Windows Phone is automatisch een Zune Mediaspeler

De Music & Video’s app in Windows Phone is eigenlijk een Zune Mediaspeler. En het werkt uitstekend. Muziek wordt automatisch voorzien van de juiste album art en informatie van de artiest. De muziekspeler speelt op de achtergrond en is uitstekend te bedienen, zelfs met het lockscreen geactiveerd. Met Zune op je desktop Pc kun je met 1 druk op de muis je muziekcollectie synchroniseren met je Windows Phone. Zune op de desktop werkt trouwens vele malen beter dan het trage, instabiele en ongebruiksvriendelijke iTunes. Ik gebruik Zune vaak als vervanging van Windows Media Player.

8. Windows Phone is mooier dan Android en iOS

Je zou zeggen, dit is een kwestie van smaak. Echter, als je kijkt hoe Windows Phone grafisch in elkaar zit, kun je niet anders constateren dat Android en iOS er oubollig en gedateerd uit zien. Android is een rechtstreekse kopie van iOS die allebei een onpersoonlijke statische grid hebben als UI met een lading aan icoontjes die niets doen voor de gebruiker. Windows Phone daarintegen, is innovatief, levendig, persoonlijk en aantrekkelijk met rustige kleuren en duidelijke menu opties. De animaties van Windows Phone zijn bovendien vloeiend en vervelen nooit. De apps zijn strak, clean en grafisch goed ingesteld op de Metro interface. Een goed voorbeeld is ‘Foursquare’ voor Windows Phone; een waanzinnig mooi ontworpen interface die perfect is ontworpen om volledig gebruik te maken van de Metro interface. Een ander voorbeeld is de Mail app in Windows Phone. Deze is overzichtelijk, aantrekkelijk en clean. Kortom, Windows Phone biedt een betere Gebruikers Ervaring. Het is appels met peren vergelijken met de concurrentie.

Conclusie

Windows Phone is een superieur mobiel platform. Android en iOS doen gedateerd aan en doen niets voor de gebruiker; je blijft heen en weer apps openen om 1 taak te doen. Windows Phone is snel, innovatief en biedt een betere gebruikerservaring. De integratie met veel diensten zorgen ervoor dat je sneller je doel bereikt. De informatie die de Live Tiles je bieden zonder de desbetreffende apps te openen is uniek en zorgt ervoor dat het OS efficienter en gebruiksvriendelijker is.
Een ander groot voordeel van Windows Phone, vind ik, is dat er nog veel toekomst in zit. Dit terwijl iOS en Android maar voorborduren op jarenoude concepten. Windows Phone wordt in de loop van 2012 ge-update wat ervoor zal zorgen dat, samen met de release van Windows 8 je smartphone nog meer deel gaat uitmaken van een compleet ecosysteem. 2012 wordt een jaar om naar uit te kijken!

Volgende: Upgrade voor Windows 8 of toch maar niet? 08-'12 Upgrade voor Windows 8 of toch maar niet?

Reacties


Door Tweakers user veldmuis, zaterdag 31 december 2011 16:05

Grappig hoe je "4. Er is een prima aanbod aan toestellen van meerdere fabrikanten" een nadeel van Android vindt, maar een voordeel van WP7.

Verder gebruik je nogal wat 'marketingtermen' die me niet zo veel zeggen. Maar toch is het best een persoonlijk, niet-statisch, fris, leuk, vloeiend, mooi en snel verhaal! ;)

Door Tweakers user Slapstick, zaterdag 31 december 2011 16:14

Je nummering is een beetje kapot :P

Edit:

En het kost wat tijd, maar je kunt plaatjes makkelijk embedden in je tekst. Zie de ubcode faq ;)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 31 december 2011 16:14]


Door Tweakers user LCP, zaterdag 31 december 2011 16:17

Slapstick schreef op zaterdag 31 december 2011 @ 16:14:
Je nummering is een beetje kapot :P

Edit:

En het kost wat tijd, maar je kunt plaatjes makkelijk embedden in je tekst. Zie de ubcode faq ;)
Thanks! Ga ik ff doen! :)

Door Tweakers user dcm360, zaterdag 31 december 2011 16:29

Wow, knap hoe je jezelf in een eerste post als een gigantische fanboy weet neer te zetten. Het enige pluspunt dat ik niet onderuit kan halen is punt 5, maar die wordt gedeeld met Apple.

Door Tweakers user LCP, zaterdag 31 december 2011 16:33

dcm360 schreef op zaterdag 31 december 2011 @ 16:29:
Wow, knap hoe je jezelf in een eerste post als een gigantische fanboy weet neer te zetten. Het enige pluspunt dat ik niet onderuit kan halen is punt 5, maar die wordt gedeeld met Apple.
Tja, fanboy, wat is de definitie van fanboy? Als Windows Phone gebruiker van het eerste uur ben ik gewoon erg enthousiast over het platform. Als techneut kom ik in de praktijk veel Microsoft maar ook veel Apple tegen. Ik ben geen Apple of Android hater, maar uit persoonlijk oogpunt vind ik Windows Phone gewoon beter :)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 31 december 2011 20:28]


Door Tweakers user hostname, zaterdag 31 december 2011 17:02

Waarom mijn volgende smartphone geen WP7 toestel wordt:
1. Ik mag niet zelf bepalen welke apps ik installeer.

Overigens snap ik niet waarom iedereen die live tiles zo gigantisch vernieuwend vindt, dat kon Android al jaren met widgets...

Door Tweakers user YopY, zaterdag 31 december 2011 17:14

Ter info en volledigheid en het voorkomen van dat dit een volledig partijdige WP-fanboy rant post wordt, d'r zijn meerdere telefoons met iOS die allemaal nog als nieuw verkocht worden, de 3GS, 4, en 4S. Even ter volledigheid.

Wat betreft snelheid van de UI moet ik wel zeggen: Windows Phone > de rest. Meer heb ik nog geen ervaring mee, :p.

Door Tweakers user pierredorado, zaterdag 31 december 2011 18:11

Puntje zes gaat ook niet op, er is inmiddels ook een Xbox Live App voor de iPhone, zal me niets verbazen als deze ook beschikbaar is voor android.

Verder wel lekker weg te lezen!

Door Tweakers user natasdiamon, zaterdag 31 december 2011 18:26

ik heb widgets, sterker nog, ik vind het alternatief met (lockscreen-)widgets en een uitgebreide notificatiebalk best netjes.
Er is een perfect aanbod android toestellen, als je er 1 wilt uitzoeken, kijk je gewoon of je een AMOLED scherm nodig hebt, een flinke processor, toetsenbord of camera, criteria stellen dus, dan is het veel overzichtelijker.

punt 1 en 4 vind ik dus al onzin.

en, punt 5 ook, ik heb mijn telefoon geroot, en dan heb je de updates binnen 1/2 maanden op je device.

alle andere voordelen zijn voor mij geen voordeel, of werkt net zo goed of beter als in Android.

ik heb met Android 4.0 gespeeld, en dat is lang niet zo iphone-ish als het was met Android 1.6.

Door Tweakers user Termi, zaterdag 31 december 2011 18:48

Als ik promotionele informatie over Windows Mobile wil in de vorm van een review over het besturingssysteem zoek ik dat op. In een blog verwacht ik een kritische gebruiker met bepaalde kennis kijkt naar een onderwerpen die mij nieuwe informatie brengt. Deze marketingzooi kan ik ook op de website van Windows Mobile zien.

Door Chris, zaterdag 31 december 2011 18:53

Ik zat ook lang te twijfelen aan een Windows phone, totdat ik er achter kwam dat je de phone niet gewoon als een Mass Storage Device kunt mounten. Ja met een regfix, maar dat kan niet overal (geen admin rechten op m'n werk bijvoorbeeld), en dan nog accepteer hij de files niet (als mp3 of foto bijvoorbeeld). Neeeh in plaats daarvan moet je een of ander Zune (:S) programma gebruiken. Ik heb altijd zo'n schijt hekel aan dit soort vendor-lock-in he (er is geen énkele technische verantwoording (zie reg-fix die makkelijk is) behalve dat ze hun zune crap willen pushen)...

Het is niet alleen Microsoft hoor, ook Apple (itunes gatverdamme), of Nokia (soms) met hun OVI crap. Gelukkig is mijn N900 behoorlijk gespaard gebleven van OVI (behalve 1x met email instellen staat OVI bovenaan, en dan loopt je mail dus vía de Nokia servers). Gelukkig ondersteund hij ook gewoon Exchange mail en SMTP.

Kijk, ik zou best van sommige diensten gebruik willen maken (bijvoorbeeld van Zune of OVI), maar alleen als ik dat zelf wil!!11!!oneone Gewoon, omdat ze een goede muziekwinkel aanbieden die gebruiksvriendelijk is ofzo. Maar als ik dan voor iTunes wil kiezen met mijn Windows Phone moet dat ook kunnen... Maar in geen geval wil ik gepushed worden door een fabrikant van een telefoon, om van hun diensten gebruik te maken. Echt, zulke dingen zijn gewoon 100% dealbreaker.

Dus je geweldige punt 7 maakt Windows Phone voor mij instantly een no-go. Hoe geweldig het verder ook is.

Door Chris, zaterdag 31 december 2011 19:21

Ohja na even je productreview over de Ipad doorgelezen te hebben (productreview: Apple iPad 2 16GB Wi-Fi review door LCP), zeg je heel vaak precies hetzelfde als mij. Even een paar quotes:
De iPad 2 móét gebruikt worden in combinatie met iTunes. Dit was ook meteen hetgeen waar ik het meest tegenop zag, want persoonlijk vind ik iTunes een hork van een programma.
Optimizing photo's... Waarom? Apple, wat is er mis met gewoon copy/paste naar de iPad 2??? Persoonlijk vind ik dit onbegrijpelijk en wederom een erg ongebruiksvriendelijke "feature" van iTunes en de iPad 2.
Vervang Apple door Microsoft en ITunes door Zune, en Microsoft doet toch precies hetzelfde als Apple.Ze willen controle (welke apps je gebruikt), ze willen dat je van hun diensten gebruik maakt (wtf waarom moet een fabrikant waar ik hardware koop mij dwingen van hun software diensten gebruik te maken?)....

Nu een serieuze vraag: Waarom is het bij Apple wel een probleem en bij Microsoft niet? Ik vind beide namelijk even ernstig.

Ohja, nog een quote:
Er is geen SD-card uitbreiding aanwezig.
Dit heeft Windows Phone ook niet (wederom om te zorgen dat je geen files kunt kopieren zonder Itunes / Zune?) ... Dealbraker #2. Voor zowel Apple als Microsoft.

Door Tweakers user sypie, zaterdag 31 december 2011 19:24

Ik ben wel aan het oriënteren voor een nieuwe telefoon. Aan de andere kant: als ik met mijn 6310i een SIM-only neem kan ik de rest sparen zodat ik over een paar jaar een echte telefoon kan kopen, dat wordt zeker geen Windows Phone, en ondanks dat ik een enthousiaste Apple gebruiker ben wordt het ook geen iPhone (weer).

Door Tweakers user LCP, zaterdag 31 december 2011 20:13

Nu een serieuze vraag: Waarom is het bij Apple wel een probleem en bij Microsoft niet? Ik vind beide namelijk even ernstig.
Chris, verschil is, dat ik iTunes echt een hork van een programma vind en Zune wel lekker vind werken. Ik vind Zune vele malen gebruiksvriendelijker dan iTunes.
Het heeft niets te maken met Apple als merk, maar puur hoe Apple zijn producten maakt. Ik vind iTunes een verschrikkelijk programma en iOS een gedateerd, ongebruiksvriendelijk en saai OS. Dat is mijn mening, maar die hoeft niet iedereen te delen ;)

En de controle die je noemt, vind ik persoonlijk geen probleem. Juist door de touwtjes een beetje in handen te houden, blijft het OS stabiel en soepel werken. Dat vind ik een voordeel. Ook voor de "normale consument (lees: geen tweaker)" is het een goede zaak dat er een bepaalde manier van controle gehouden wordt op het product zodat er niet allerlei mallafiede software geinstalleerd kan worden wat de kwaliteit van het OS negatief gaat beinvloeden.

En Windows Phone heeft inderdaad geen SD-card uitbreiding, maar mijn review ging over de iPad en niet over een smartphone. Het feit dat mijn telefoon geen uitbreiding heeft, vind ik persoonlijk niet zo erg gezien ik een losse mediaspeler heb waar ik mijn muziek en video's op afspeel. Er blijft zo voldoende ruimte over voor de apps en foto's e.d.

edit:
typo's

[Reactie gewijzigd op zaterdag 31 december 2011 20:15]


Door Tweakers user LCP, zaterdag 31 december 2011 20:17

SlinkeSjonnie schreef op zaterdag 31 december 2011 @ 18:28:
OMFG,

Ik dacht er een apart deel op de tweakers site was voor promotionele activiteiten, goedkoper is het om er gewoon een tweakblog te maken, dan lijkt het net neutraal...
Dit is geen promotie, gewoon mijn mening. En ja, ik ben enthousiast over Windows Phone, dat maakt het nog geen promotie.

Door Tweakers user LCP, zaterdag 31 december 2011 20:18

Termi schreef op zaterdag 31 december 2011 @ 18:48:
Als ik promotionele informatie over Windows Mobile wil in de vorm van een review over het besturingssysteem zoek ik dat op. In een blog verwacht ik een kritische gebruiker met bepaalde kennis kijkt naar een onderwerpen die mij nieuwe informatie brengt. Deze marketingzooi kan ik ook op de website van Windows Mobile zien.
Das leuk voor je. Echter gaat mijn blog over Windows Phone en niet over Windows Mobile
Mijn inleiding niet gelezen zeker |:(
Gezien WP7 van de grond af opnieuw is opgebouwd, heeft het ook niets met Windows Mobile te maken. Ik irriteer me dan ook mateloos aan Tweakers die het Windows Mobile 7 noemen. Dit is dus een misleidende naam en doet het platform te kort.
En ik bén een kritische gebruiker met veel kennis over Windows Phone. Als je mijn blog niet leuk vind, lees je het toch niet :O

[Reactie gewijzigd op zaterdag 31 december 2011 20:20]


Door Tweakers user LCP, zaterdag 31 december 2011 20:24

hostname schreef op zaterdag 31 december 2011 @ 17:02:
Waarom mijn volgende smartphone geen WP7 toestel wordt:
1. Ik mag niet zelf bepalen welke apps ik installeer.

Overigens snap ik niet waarom iedereen die live tiles zo gigantisch vernieuwend vindt, dat kon Android al jaren met widgets...
Dat mag je wel hoor. Unlock je toestel en installeren maar. Geen probleem. Zie de website van XDA voor de handleiding.

En Widgets zijn geen Live tiles. Live tiles zijn veel meer dan een kadertje met informatie die een groot gedeelte van je scherm in beslag neemt. Elke app heeft z'n eigen Live tile wat automatisch betekend dat er heel veel info van verschillende apps in 1 oogopslag beschikbaar is.

Door Tweakers user Joep, zaterdag 31 december 2011 21:02

Kerel, mooie blogpost. Waarom mensen hier zo negatief op reageren snap ik niet. Stelletje jankerts. Dit soort blog-posts is wat tweakers nodig heeft. Enthousiaste mensen die graag tijd besteden om stukjes te schrijven die bijdragen aan de community.

Ik was van plan om een android telefoon te kopen, maar na het lezen van je blog zal ik zeker WP7 overwegen. Als ze nou eens eentje met een 720p scherm (en een qwerty tobo) uitbrengen, ben ik om.
YopY schreef op zaterdag 31 december 2011 @ 17:14:
Ter info en volledigheid en het voorkomen van dat dit een volledig partijdige WP-fanboy rant post wordt, d'r zijn meerdere telefoons met iOS die allemaal nog als nieuw verkocht worden, de 3GS, 4, en 4S. Even ter volledigheid.
Waarom zou je nu nog een 3GS nieuw willen kopen? Reeël genomen zijn er nu nog maar twee iOS toestellen met beperkte configuratiemogelijkheden.

Door Tweakers user Brazza, zaterdag 31 december 2011 21:11

Grappig om te zien dat er toch nog veel mensen nog niet overtuigd zijn. Ik zal eerst op MeeGo overstappen en daarna zie ik wel. Maar ik kijk liever wat AnDroid en MeeGo verder gaan doen. Maar die lumia is zeker mooi en zeer snel. Toch nieuw produkt blabla weinig apps. Kinderziekten?

Door Tweakers user synoniem, zaterdag 31 december 2011 22:05

Mijn volgende telefoon zou heel goed een WP kunnen worden omdat ik op android te veel met Google's nieuwsgierigheid heb te maken en op een iPhone teveel muren om me heen zie. Als je relatief eenvoudig je eigen apps kunt ontwikkelen op WP ben ik om.

Door Tweakers user florejaen, zondag 1 januari 2012 01:56

Ik heb al heel wat gelezen/gezien over WP7 en het het uiterlijk spreekt me zeker aan. Nu vragen mensen ook dikwijls "telefoonadvies" aan mij, maar ik zie echt (nog) geen reden om hen een WP7 aan te raden.

Denk er wel aan dat ik in België woon en dat de meeste telefoons hier los verkocht worden.

Als mensen een telefoon van 300€+ kopen hier, wordt dat algemeen beschouwd als zeer veel geld, als er dan toch mensen zijn die dit budget willen spenderen, kijkt men ofwel naar de iPhone, of de Galaxy S2, ik heb nog nooit mensen horen praten over WP7. (Wel één keer over Windows Mobile, maar dat was eerder negatief)

Bijkomende reden is ook dat high-end Androids helemaal niet zo duur zijn, GS2 staat al in PW voor 400€ als ik mij niet vergis. Over de Low-end Androids nog niet gesproken, die al vanaf 100€ verkrijgbaar zijn.

Dan jouw argumenten.., ik heb even zitten twijfelen voordat ik mijn GS2 kocht om een WP7 toestel aan te schaffen, veel gelezen en bekeken. Maar ik had gewoon het gevoel dat ik dan een iPhone kocht met andere interface en buitenkant. Ik zat evengoed opgesloten, niets aanpassen, niks.2) Aangezien mijn GS2 alles behalve traag is (en ook niet vastloopt) vind ik je 2e argument ook niet echt doorslaggevend.

1)-Ik denk dat jij nog nooit Widgets in Android gezien hebt? Daar moet je zelfs géén applicatie openen om bv Facebook te checken, kan gewoon even in een widget. Als dat niet handig is?
-Ik weet ook niet hoe het in Nederland zit, maar hier in Belgie gebruik ik SMS voor dringende dingen en Facebook voor gewoon wat chatten, en ik hou dit graag ook gescheiden. Misschien ben ik de enige maar ik ga echt niet SMS-chatten?
-Google+ maakt trouwens ook automatisch back-ups van al mijn foto's, deze doet dat 's nachts over wifi zodat ik geen last heb van het data-verbindingverbruik. Kan jij dat ook zo instellen?

3) -Polaris Office doet het prima op mijn Telefoon? Voldoet prima om Office documenten te openen (bewerken dient mijn telefoon niet voor).
-Kalender is ook perfect mogelijk met Google.
-Internet Explorer jh, bij Android kan je zelf kiezen uit verschillende browsers ipv eentje die je "moet" gebruiken.

4) Als Windows Phone écht populair wordt zullen er ook meer toestellen komen, net zoals bij Android. Gewoon omdat het nu nog niet populair is zijn er zo weinig toestellen. Maar ik denk dat Android ook gewoon enkele topmodellen heeft? GS2, Sensation (daar zijn idd wel wat versies van). Maar om te zeggen dat je de bomen door het bos niet ziet?
In de pricewatch kan je makkelijk rechts je keuzes aanvinken voor wat je zelf wenst.

5) Zoals bij die Samsung-update? Ik, als tweaker heb inderdaad graag de laatste versie, maar geloof mij de rest van de mensen met Android die ik ken, zijn perfect blij met hun versie 2.2 of 2.3, ... (ouders is idd wat oud). En de groep tweakers die graag de laatste versie hebben, bestaan er genoeg andere manieren dan de officiële.

6) mm, heb je misschien wel een punt, maar ik mis de integratie met de XBOX zoals streaming, foto's, video's, ... zoals apple doet met hun apple TV. Gamen doe IK trouwens voornamelijk op mn iPad (casual games), waar tot nu toe een veel grotere keuze beschikbaar is.

7) Copy-Past je muziek bij Android, geen extra programma's nodig, wil je even dat liedje van je vriend? Gebruik gewoon even bluetooth om het door te sturen. Sorry, ik zie echt niet wat er beter is dan eigen controle hebben over de bestanden op je telefoon?

8 ) Persoonlijk zou ik zeggen, sommigen vinden iOS gelikter, de ander vind Android leuker om dat het helemaal naar wens te maken is, en anderen vinden WP7 dan weer mooier, strakker. Hier kan je eindeloze discussie's over voeren. Ik persoonlijk vind WP7 er wel mooi uitzien, maar ik vind het systeem zelf té gesloten.

En over je conclusie: In Android wordt de optie "delen" of "share" automatisch gebruikt door verschillende applicaties. Foto bewerken? klik gewoon op "delen via", kies je favoriete app en voilà. Dat wil ik je wel eens zien doen in WP7?


Ik vind zelf WP7 gewoon te iOS-achtig, waar ik mee bedoel dat het volledig is dichtgetimmerd.

[Reactie gewijzigd op zondag 1 januari 2012 01:59]


Door Tweakers user Cyphax, zondag 1 januari 2012 10:32

Nou, nette blogpost wel hoor. Ik vind wel dat de helft van de punten die je beschrijft van toepassing zijn op alledrie de grote mobiele besturingssystemen. Een medewerker van Google heeft ook eens beschreven dat - en waarom - Android puur qua gui nooit zo vloeiend zal zijn als WP of iOS. En weet je wat; ik heb een 1GHz single-core-toestel en hij draait soepel zat. De interface slaat weleens wat frames aan animatie over, maar alles is gewoon snel.

Ik ben heel benieuwd naar Android 4.0. LG heeft toegezegd dat er een update naar komt voor mijn foon (maar ten tijde van dit schrijven moet ik nog naar 2.3 - LG, dit duurt echt wel te lang nu) en ik vermoed dat mijn volgende telefoon ook weer Android wordt. Niet dat ik met een iPhone of een WP7-toestel niet gelukkig zou zijn; het is een kwestie van gewenning in zo'n geval.

Microsoft verdient wmb toch complimenten: ze hebben een origineel besturingssysteem ontwikkeld dat kan concurreren met Android en iOS, zonder dat hte een rip-off is geworden. Ze hebben hun eigen weg ingeslagen. Gedurft en vooralsnog pakt het goed uit. 3 is beter dan 2 op het gebied van concurrentie, dus succes Microsoft! (Maar niet te veel!)

Door Tweakers user isNull, zondag 1 januari 2012 13:44

Ik ben het er mee eens dat het helemaal goed besturingssysteem is, er is goed over nagedacht en het werkt prima.

Het enige wat me een beetje stoort is punt 8, design blijft natuurlijk gewoon wel altijd smaak. Zelf vind ik het design van iOS op dit moment het mooiste, alleen wordt het op sommige punten wel wat gedateerd ja.. maarja dat is mijn mening natuurlijk.

Elk besturingssysteem heeft zijn voordelen en nadelen. Dat maakt gewoon dat er geen besturingssysteem superieur is. Het is mooi dat je je mening laat horen, en dat je het een goed besturingssysteem vindt maar laat het alsjeblieft niet overkomen alsof het beter is dan alle andere. Daarmee zorg je alleen maar voor fanboy discussies en negatieve reacties ;)

Door Tweakers user magnifor, zondag 1 januari 2012 14:06

Chris schreef op zaterdag 31 december 2011 @ 19:21:
Vervang Apple door Microsoft en ITunes door Zune, en Microsoft doet toch precies hetzelfde als Apple.Ze willen controle (welke apps je gebruikt), ze willen dat je van hun diensten gebruik maakt (wtf waarom moet een fabrikant waar ik hardware koop mij dwingen van hun software diensten gebruik te maken?)....

Nu een serieuze vraag: Waarom is het bij Apple wel een probleem en bij Microsoft niet? Ik vind beide namelijk even ernstig.
Heb Zune nog nooit geprobeerd maar iTunes is vooral op Windows een bout programma en ook onder OS X heb ik destijds de nodige problemen gehad.

Door Tweakers user sys64738, zondag 1 januari 2012 20:21

Ik heb een heel sterk deja vu gevoel bij deze blogpost. Heb je (of iemand anders) dezelfde post niet al een keer eerder gepost? Ik had toen zelfs gereageerd op enkele punten .... ach, misschien heb ik toch teveel gedronken gister ;)

Edit: heb die oude post ook al gevonden. Was inderdaad iets vergelijkbaars maar toch vrij anders. En ik had een engelse variant "Why your next phone...." ergens anders gelezen.

Leuk verhaal in ieder geval. Maar zoals hierboven ook al wordt aangehaald is dat Zune gebeuren voor mij een absolute no-go. Das ook mijn primaire reden om ver weg te blijven van iPhones. Ik heb zelfs mijn vrouw maar een Android toestel gegeven (waar ze heel blij mee is) omdat ik doodziek werd van iTunes.

Windows Phone lijkt dus meer op iOS in dat opzicht. WP7 is gewoon een heel mooi mobile os en doet veel voor zijn gebruikers maar beperkt je ook in heel veel zaken. Alles wat je hierboven als pluspunten omschrijft is in Android prima te regelen (of al geregeld) maar het hoeft niet als je het niet wilt. Daarom is Android hier zo populair denk ik maar zal WP7 op de gewone consumentenmarkt nog wel eens hogen ogen kunnen gooien.

[Reactie gewijzigd op maandag 2 januari 2012 08:22]


Door Tweakers user julian19haas, zondag 1 januari 2012 21:38

8. Windows Phone is mooier dan Android en iOS dat is geen argument.... iets is niet beter omdat het mooier is...

Door Tweakers user Rowdy.nl, maandag 2 januari 2012 09:46

Imho* zijn iOS en Android inferieur aan WP7... (ICS daargelaten misschien, moet ik nog mee spelen)

Maar toch moet ik zeggen, de meeste zaken in je blog kloppen niet, zijn vaak een mening en doen de andere OS-en te kort. Daarom krijg je veel terechte kritiek... ;)
Wel mooi dat je dat ook laat staan, sommige Tweakers 'jorissen' nogal veel in hun comments... ;)


WP7 is retestabiel, snel, super geïntegreerd (FB, MSN, LinkedIn, Twitter etc), ziet er zeer gelikt uit (persoonlijke smaak) en super eenvoudig te gebruiken (door het gebruik van eigen software, Zune)
Zeker heeft het zijn tekortkomingen, en zeker minder features als andere OS-en.

Voor mij is dit het ideale OS, voor mij genoeg features, hoewel het beslist niet volmaakt is...


* Mijn mening, maar die is gebaseerd op mijn wensen en eisen aan een mobiel OS. Dat is voor velen anderen anders en die zullen mijn mening niet delen... ;)

Door Tweakers user LCP, maandag 2 januari 2012 14:51

Voor alle duidelijkheid: Deze blogpost is ook gebaseerd op MIJN MENING.
In de inleiding zeg ik dan ook:
In dit blog zal ik 10 redenen vertellen waarom ik denk dat je volgende smartphone een Windows Phone 7 toestel kan zijn.
Ik zeg niet dat het feiten zijn, ik geef alleen aan waarom IK denk waarom WP7 beter is dan... Ben ik dan een fanboy? I don't care. Ik ben enthousiast over WP7 en ik heb er heel veel ervaring mee omdat ik de ontwikkelingen al volg sinds het begin. Mijn HTC HD7 heb ik meer dan een jaar, dus ik weet waar ik over praat. Deel je mijn mening niet, prima, maar ga niet meteen flamen o.i.d. Een mening is maar een mening, en is jou mening anders, prima. Onderbouw dan ook waarom en iedereen is happy :)

[Reactie gewijzigd op maandag 2 januari 2012 14:52]


Door Tweakers user Mindhunter007, maandag 2 januari 2012 18:50

Ben zelf gebruiker van een lumia 800 en ben erg tevreden. De wederhelft heeft een Samsung galaxy S nou is toch niet altijd de betere smartphone(nou niet gaan zeuren over dat hij zo goed is mijn vrouw wordt er soms gek van). Hij loopt vaak vast heb ik met mijn lumia nog niet gehad. Wel heb je met android wat meer vrijheid dit is bij Wp7 en ios wat meer aan banden gelegd. Ben zelf niet zo een fan van Zune maar goed dat weet je van te voren. Ben tot nu toe een tevreden gebruiker en hoop dit ook te blijven. Mij heeft WP7 overtuigd nu jullie nog hoop ik probeer het eens misschien verast het jullie positief.

Door wouter, zondag 25 maart 2012 19:13

Ik zelf heb een android, maar ik gebruik de WP interface omdat ik het mooi vind,het zou ook zomaar kunnen dat mijn volgende telefoon een WP word. Maar ik vind het wel gek dat htc nu.met quadcores komt, en dat Nokia nog monocores blijft houden met de lumia.900. En dat is de lumia not honderd euro duurder ook. Dat vind ik het.misschien toch niet waare.....

Reageren is niet meer mogelijk